Psychologische begeleiding

Psychologische begeleiding. Als je vastloopt in je persoonlijke ontwikkeling kun je verschillende klachten gaan ervaren, zoals overmatig piekeren, depressieve klachten, angst of paniek, boosheid, laag zelfbeeld/onzekerheid, problemen met slapen, rusteloosheid, een verstoorde dagstructuur, gezondheidsklachten, overmatig/verminderd eten, verstoringen in seksualiteit. Daarnaast maken sommigen van ons ook traumatische ervaringen mee zoals seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling, ernstige ongelukken en oorlogstrauma.

Wanneer je merkt dat het lastig is de stappen te nemen om je persoonlijke doelen te bereiken, is het raadzaam daar wat aan te doen. Door te praten met en steun te zoeken bij mensen in je omgeving, kan er al veel verbetering optreden in hoe je je voelt. Merk je dat je meer hulp nodig hebt, dan kan ik je hierin begeleiden.

Met vragen over persoonlijke ontwikkeling en klachten die het functioneren in je werk en sociale leven beïnvloeden, kun je bij mij terecht. Deze hulp bied ik aan mensen in alle levensfases. In mijn begeleiding  ligt de focus op het nemen van stappen in de levensgebieden waarin je wilt groeien, en niet zozeer op de klachten die je ervaart. De ervaring leert dat deze klachten zullen verminderen op het moment dat je in een voor jou passende richting in beweging komt.

Voorbeelden van begeleiding op verschillende levensgebieden zijn onder andere:

  • werk
  • intieme/belangrijke relaties
  • sociale contacten
  • ouderschap
  • gezondheid
  • familie
  • gemeenschap
  • persoonlijke groei

Aanmelding en Vergoeding. Voor de individuele behandeling van psychische klachten onderzoeken we in de eerste gesprekken samen wat er speelt. We maken een gestructureerde analyse van je situatie.  Indien relevant vragen we je om een aantal vragenlijsten in te vullen. We brengen in kaart hoe en waardoor de klachten tot stand komen en bespreken welke aanpak het beste aansluit. Leef! psychologenpraktijk gebruikt altijd methoden die wetenschappelijk onderbouwd en effectief zijn en kiest een aanpak die bij je past.

Soms kunnen mensen met een paar gesprekken al een heel eind geholpen zijn, soms duurt het wat langer. We gebruiken zo veel mogelijk kortdurende, actieve methoden, waarbij je naast de gesprekken zelf dingen uitprobeert en oefent. Onze behandelingen vallen onder de basis GGZ en bestaan meestal uit vier tot tien gesprekken. Daarnaast kunnen de behandelingen ook onder de specialistische GGZ vallen. In dat geval is er ruimte voor in eerste instantie 20 sessies met mogelijkheid tot verlenging.

Behandelingen in de GGZ  kunnen via de zorgverzekeraars vergoed worden indien de aanmelding verloopt via Psycholoog Nederland of Mind-to-Move. Behandeling via Mind to Move is specifiek gericht op traumabehandeling bij bijvoorbeeld PTSS. Zij verzorgen de administratieve kant hiervan voor deze praktijk. Mocht je individuele sessies willen afnemen zonder inmenging van verzekeraars dan kan dit natuurlijk ook, in dat geval loopt de aanmelding via ons.

Aanpak. In mijn begeleiding maak ik gebruik van technieken uit verschillende effectief bewezen therapievormen (ACT, CGT, EMDR, Schemagerichte technieken, Vat van Zelfwaardering). Afhankelijk van je vraag en ervaringen zal een (combinatie van) technieken worden toegepast. Mijn visie hierop is, dat door het maken van stappen in levensgebieden waarin je vastloopt, de klachten hierdoor zullen verminderen. De aanpak is dan ook actief en doelgericht. Door mijn achtergrond als psycholoog  in de specialistische zorg kan ik daarnaast ook meer de diepte ingaan als dat nodig is.